Ознака: воздух

Поголема енергетска ефикасност на домовите, помало загадување на воздухот

Недоволната искористеност на енергетскиот потенцијал е причината за одлевање на топлинската енергија од домовите. Според центарот за енергетска ефикасност „Мацеф“, голем број домови губат...

Граѓаните порачуваат: Заборавете ги изговорите и фатете се за работа

Загаден воздух, ѓубре и преполни контејнери, диви депонии и огнови што горат секоја вечер се рак-рана и проблеми на граѓаните на Скопје, а градот...

Со возила на гас до помало загадување на воздухот

Иако граѓаните се жалат на загадениот воздух, мал дел од нив користи природен гас како поеколошка и поевтина варијанта на гориво за своите возила....

ОН: Светот се повеќе се оддалечува од поставените цели за климата

Светот се повеќе се оддалечува од поставените цели за запирање на глобалното затоплување, а амбисот меѓу амбициите на Парискиот договор за климата и количеството...

ЕЕА: Македонија е најзагадената земја во Европа

Со загадување десет пати повеќе од препорачаните нивоа, Македонија е најзагадената земја во Европа, покажуваат податоците на Европската агенција за животна средина (ЕЕА), објави...

Би било смешно да не е тажно

Кандидатурата на градот Скопје за престижното признание „европска зелена престолнина“ во 2021 година многумина ја сфатија како несолена шега, во време кога загадувањето на...

Граѓанските организации бараат итни мерки за справување со загадувањето на воздухот

Недоследноста во исполнувањето на 39-те точки за справување со загадувањето на воздухот и досега преземените мерки од властите предизвикаа неефективно намалување на загадувањето во...

И производителите се чуделе како уште работат нашите мерни станици за...

Додека само гласно се зборува и многу малку се дејствува за намалување на загадувањето на воздухот, реалната слика е домаќинства што користат јаглен за...

Владата за три дена треба да одговори на граѓанската петиција за...

За главните загадувачи на воздухот, за мерките, активностите, законските измени и низа други активности што треба да придонесат да имаме почист воздух, а под...

„Седиме затворени во четири ѕида, затоа што надвор е отровно“

Од загадувањето страдаат сите, без исклучок, но најмногу хроничните болни што имаат проблеми со респираторниот систем, односно астматичарите, оние со хроничен бронхитис, со проблеми...