Ознака: воздух

Девет милиони луѓе низ светот умираат од загаден воздух...

Според студијата објавена во научното списание „Лансет“, девет милиони луѓе годишно умираат од загадување, од кои 75 отсто умираат од загаден воздух, пишува „Си-ен-ен“. Според...

Граѓаните се изнадишаа чад од пожарот кај „Треска“: Колку е опасно...

Прашавме дали азбестот е опасен ако е опожарен, колку бил опасен воздухот за време на пожарот и после него, ако се земе предвид што...

Шведска донираше опрема за мерење на квалитетот на воздухот во Македонија

На Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) денеска му беше предадена опрема наменета за мерење на квалитетот на воздухот во вредност од...

Аерозагадувањето го скратува животниот век на Балканот

Според студијата на „Обединет Балкан за чист воздух“ Загадувањето на воздухот во Западен Балкан предизвикува голем број предвремени смртни случаи, а последиците вклучуваат пократок животен...

Инфраструктурно поврзување и од воздух и на земја

Размислувањата за воведување нова авиолинија меѓу Македонија и Бугарија ги отвораат и дилемите за меѓусебната инфраструктурна поврзаност на земјите од регионот. Експертите се недвосмислени...

Бум-бам за еколошки срам

ОГНОМЕТИТЕ И ПЕТАРДИТЕ НАПРАВИЈА ВОЗДУХОТ ВО СКОПЈЕ ДА МИРИСА КАКО НА БОЈНО ПОЛЕ Колку иронично и да звучи, првиот ден од 2022 година, по енормното...

Алармантната состојба е укината, но загадувањето пак ќе нѐ снајде без...

Алармантната состојба со загадувањето е укината, но зимава веројатно ќе се повторат високи концентрации на ПМ10 честички во воздухот, при неповолни временски услови, бидејќи...

Смртноста од аерозагадувањето може да се намали за 30 отсто, но...

Професор д-р Драган Ѓорѓев за состојбата со воздухот во Скопје Моментното загадување на воздухот во Скопје е вообичаено, а постојните мерки за справување со ситуацијата...

Хаваи е едно од местата со најчист воздух

Последниве години сè повеќе се зборува за преголемата загаденост на воздухот, но во некои места на светот воздухот е толку чист што претставува вистински...

Пустинска прашина причина за загаденоста на воздухот во Македонија

Пустински ветер е причина за загадениот возух во целата земја, соопшти Министерството за животна средина и птосторно планирање. Оттаму додаваат дека среднодневните концентрации на...