35.8 C
Skopje
23.6.2021 - 16:44

Ознака: Водно

Конески ќе добие споменик пред неговата куќа на Водно

По повод 100-годишнината од раѓањето на великанот Блаже Конески, Градот Скопје е во постапка за подигнување спомен-обележје пред куќата на Конески на Водно, рече...

По повод денот на Европа, утре планинарски марш на Водно

Утре, во организација на Европското движење во Република Северна Македонија, кое дејствува во рамките на Меѓународното европско движење со седиште во Брисел, а по...

Одлуката за прогласување за заштитено подрачје ја запира урбанизацијата на Водно

Процесот за прогласување на Водно за заштитено подрачје е сѐ уште отворен за сите сугестии и предлози за најдобро решение кое ќе ги опфати...

Законот за заштита на природата обезбедува интегрална заштита на Водно

Во иницијативата што ја поведуваат граѓански организации и неколку професори од Шумарскиот факултет (наспроти четириесетина професори од Институтот за биологија и Институтот за географија...

Водно да не биде „ново Стајковци“

За да не се повтори ваквата ситуација, а имајќи предвид дека неколку скопски населби, вклучувајќи го и клиничкиот центар „Мајка Тереза“, се непосредно изложени...

Мијалков однесен во домашен притвор на Водно

Во полициски автомобил со затемнети стакла, Сашо Мијалков беше изнесен од Обвинителството за гонење на организиран криминал. Автомобилот беше во придружба на две полициски и...

Кој ќе вари чајче на Крстовар?

Планинарскиот дом и понатаму ќе биде сврталиште за сите планинари и рекреативци што го посетуваат врвот на планината Водно, Крстовар. Тоа и понатаму ќе...

Водно треба да го заштитува Скопје, а не обратно

Потврда дека работите одат во таа насока се и неодамнешните свлечишта на патот кон Теферич, но и на новоизградениот пат кон Сончев Град, што...

ДОМ: Потребен е посебен закон за Водно

Зелената партија – ДОМ, го подржува барањето на експертите, граѓанските здруженија и иницијативи за изработка на посебен закон за заштита на парк-шумата Водно. Партијата смета...

Предлогот за прогласување на дел од Водно за заштитен предел достапен...

Министерството за животна средина и просторно планирање изработи нацрт  – одлука за прогласување на дел од планината Водно за заштитено подрачје во категорија V...