Ознака: Водици

Масовно одбележување на празникот Водици

По повод верскиот празник Богојавление - Водици, низ целата земја вчера се одржаа литургии по кои следуваше спуштањето на крстот во вода, со што...

Изменет сообраќаен режим за Водици

Поради манифестациите за верскиот празник Водици, Одделението за безбедност на патниот сообраќај при СВР Скопје утре ќе воведе посебен режим на сообраќај на одредени...

Обичаите за Водици се изучуваат на европски универзитети

Обичаите што со децении, па и со векови, се негуваат во кичевско-бродскиот и мавровскиот регион за верскиот празник Водици, се изучуваат и на најпознатите...

Изменет сообраќаен режим за Водици

На 19 јануари, кога се одбележува верскиот празник Водици, на одредени сообраќајници во централното градско подрачје, како и во општините Ѓорче Петров, Аеродром и...

Сево ова некој ќе го позлати… или не?

На Водици, кога скокачите не успеваат да го најдат крстот на дното, им се фрла/положува уште еден крст. Македонија е единствената држава што ја...

Богојавление го прославија и Македонците во Албанија

Православниот празник Богојавление-Водици беше прославен насекаде низ Албанија каде што живеат православните Македонци, Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник и во поголемите градови низ Албанија. Во...

Богојавление – Водици во Скопје

Дваесет и петгодишниот Кристијан Ниневски од Скопје го фати светиот крст што архиепископот на Македонската православна црква-Охридска архиепископија и на Јустинијана Прима, г.г. Стефан...

Во Прилеп по крстот скокнаа 105 верници, од кои 14 девојки

Бобан Јосифоски (22) беше најуспешен и го фати крстот во водите на базенот Салида во Прилеп. Тој најбрзо стигна до осветениот крст по кој...

Во Струмица се фрлија два крста

Во осветените води на базенот „Аквариус“ во Струмица денеска верниците бараа два крста. Имено, откако по десетина минути верниците не успееја да го пронајдат фрлениот...

Богојавление – Водици во Охрид

Варошанецот Иван Лотески беше најуспешен и меѓу неколкуте стотини верници го извади Чесниот крст што во осветените води на Охридското Езеро го фрли митрополитот...