6.9 C
Skopje
29.1.2020 - 17:10

Ознака: вода

Новиот уред „Џени“ создава чиста вода за пиење од воздух

Ако некогаш се најдете во ситуација да немате пристап до чиста проточна вода, има неколку работи што можете да ги направите и да преживеете....

Пресушија каналите во Венеција, гондолите останаа во кал

Познатите канали во Венеција останаа без вода, откако плимата опадна драматично, само два месеца откако беа поплавени градските улици. Италијанскиот град изграден на лагуна со...

Миграциите, водата и пејзажот – теми на европските престолнини на културата

Риека во Хрватска и Голвеј во Ирска годинава ја делат титулата европска престолнина на културата, а ја презедоа од италијанскиот град Матера и од...

Студот ја зголеми потрошувачката на вода во Кичево

Стравот кај граѓаните од можно смрзнување на цевки или вентили, ги принуди жителите на Кичево, и кога немаат вистинска потреба, да ги отворат славините...

Во Битола за првпат родено бебе во вода

Синоќа во приватната гинеколошко-акушерска болница „Плодност“ во Битола, се породи првото бебе во вода, метода која за првпат се применува во било која болница...

Живеат близу центарот, а газат во кал и вода

Во 21 век сѐ уште имаме населби, и тоа близу градот, чии жители немаат асфалтирани улици и немаат атмосферска и фекална канализација. Газат во...

Што се случи со војните за вода?

Прогнозите за големи конфликти за вода не се остварија. Но дали светот е подобар во распределбата на овој ресурс или е нешто друго во...

Делови од Карпош утре без вода

Од ЈП Водовод информираат дека утре поради систематско менување на водомерите, без водоснабдување од 8.30 часот до завршување на истите, ќе останат корисниците од...

Со одржливо производство на ориз до помала потрошувачка на вода

Со поддршка од Владата на Швајцарија во кочанскиот регион се реализира проект за одржливо производство на ориз, како компонента на програмата за зачувување на...

Електричен воблер

Овој систем ја примамува рибата од голема далечина, пуштајќи во водата еден вид стимулатор, звучен и визуелен, додека друг вид стимулатор ослободува од мини-резервоарот...