7.8 C
Skopje
16.10.2021 - 2:27

Ознака: владеење

Владеењето на правото е вакцина против етнонационализмот

Пресудите за криминал и злосторства не се ниту граѓанска ниту етничка репресија Злосторства со тежина на геноцид и тероризам не може никако да се третираат...

Книгите се кријат, се купуваат бурки – Авганистан се подготвува за...

Кога пукотниците од војувањето допреле до ѕидовите на Абдул, пензиониран професор од Кандахар, тој одлучил дека е време да ги скрие книгите кои ги...

Уставниот суд го одобри законот, Путин може да владее уште 16...

Уставниот суд во Русија одобри закон за уставни амандмани кои ќе му овозможат на рускиот претседател Владимир Путин да остане на власт уште 16...

Кој сѐ им продаваше топла вода на граѓаните

Се разбира, сето тоа можело и да се избегне, или барем да се намалат штетите, ако во овој синџир на (не)одговорност постоела барем една...

Може и сум рекол

Навистина, промената на името и двојазичноста беа само во нашите небањати глави. Еве ја, суверена Република Македонија со почнати преговори, стои гордо пред вратите...

Консензуална девијација: кога владеењето на политиката е над владеењето на правото

Замислете да немавме вакви политичари при потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, па за новата територијална поделба, Бадинтеровото мнозинство, амнестијата на хашките случаи, законот за...

Тест за владеењето на правото во ЕУ

Членките на ЕУ главно ги почитуваат пресудите на Европскиот суд на правдата, но тоа е само делумно решение за спречување на заканите за владеењето...

Кој владее со 21 век?

Глобалниот владетел би можел да биде држава, сојуз, коалиција од земји, голема идеја како демократија или авторитаризам, голема трагедија како нуклеарна војна или климатска...

Владеење на правото во латиноамериканските земји

Професорот што, во почетокот на седмата деценија од минатиот век, предаваше социологија на скопскиот Економски факултет, во едно предавање се осврна на состојбите во...

Вучиќ: Србија денес е најсилна

Претседателот на Србија испрати порака до лидерите на опозициските партии и, како што рече, нема да разговара со фашисти Доволно уништивте и разоривте, доста беше...