Ознака: вистина

Многу медиуми, а само една вистина

Фамозниот „Фридом хаус“ одново јава. Во својот годинашен извештај - со „кренат показалец“ ги измери и премери медиумските слободи и неслободи - и по...

Мојата вистина за нашите вистиномери/мерачи

Во овој напис ќе бидам многу директен, бидејќи вистиномерачите/мерите настапуваат како агитпроп, орган на СДСМ. Сѐ понатаму во текстот е компарација на контраспиновите на...

Илјада лета светилник на македонската вистина

Илјадагодишнината од основањето на Бигорскиот манастир (1020-2020 година), настан што Македонската православна црква - Охридска архиепископија го одбележува во текот на целата оваа година, е...

Македонската вистина пред ЕУ, всушност, е светло на крајот од...

Илузиите на Македонија (ако воопшто и постоеја) во добрососедство на хартија, па макар тоа и да е асиметрично формулирано, уште веднаш беа практично искористени...

Политикантство што ги гази правдата, правото и научната вистина

Формираната заедничка експертска комисија за историски и образовни прашања имаше заеднички предизвик да дојде до научните вистини и факти и да утврди материјал врз...

Глобален поредок на вистината наспроти лагата

Иако начините се нови, медиумските манипулации воопшто не се новина. Лажни вести, полувистини, извртувања на фактите... се лиферуваат одамна и од различни мотиви. Од...

Кој сега ќе ја демантира вистината

Борбата против лажните вести единствено може да се поттикне преку зајакнување на медиумската писменост, односно преку зголемување на способноста на граѓаните за пристап, разбирање,...

Фотографии што го откриваат поривот за вистината

Соња Ставрова неодамна ја имаше својата прва самостојна изложба со наслов „Цензура“, која е дел од нејзиниот магистерски труд што се занимава со човековото...

Со вистината и искуството против лагите и манипулациите

Заклучокот е дека во Македонија борбата против лажните вести единствено може да се поттикне преку зајакнување на медиумската писменост, односно преку зголемување на способноста...

Вистината најдобро ги демантира лажните вести

Откако полицијата ги демантира шпекулациите за околностите на исчезнувањето на неколкумина млади скопјани и нивна наводна поврзаност со трговија со органи, експертите повторно објаснија...