Ознака: вируси

Кинеска истражувачка предупредува дека човештвото ќе се соочи со нови вируси

Кинеската истражувачка предупредува дека појавата на смртоносниот коронавирус е „само врв на ледениот брег“ во однос на она со кое луѓето наскоро ќе се...

По животот поминат во борба против ебола и ХИВ, ковид-19 го...

Белгискиот виролог Питер Пиот, кој работи како директор на лондонската Школа за хигиена и тропска медицина, беше позитивен на ковид-19 во средината на март....

Најопасни се парите, банкоматите и копчињата за лифт

Предмети и места преполни со бактерии и вируси Светските научници секој ден се обидуваат повеќе да научат за коронавирусот за да успеат да пронајдат вакцина...

Секој ден допираме стотици милиони вируси

Секој ден допираме стотици милиони вируси, а многу од нив прават добро бидејќи ги инфицираат другите организми, кои во спротивно би биле штетни за...

Дрогите убиваат повеќе од болестите

Заштита од вируси - да, но да не го забораваме превенирањето од користење наркотици Предозирањето со некои видови дроги на годишно ниво одзема стотици илјади...

Вирусите мутираат поради климатските промени

ДРАГАН ДАНИЛОВСКИ, ЕПИДЕМИОЛОГ Не располагајќи во моментов со специфична терапија и вакцина, на располагање ни стојат само мерки за забавување на брзината на ширење на...

Скапо платените лекции од шпанската треска можат да послужат и против...

Светот може да извлече поука од искуството со шпанската треска при справувањето со новиот коронавирус, наречен Ковид-19, бидејќи и двата вируса го напаѓаат респираторниот...

За 23 години постоење, „Златна бубамара“ преживеа неколку вируси

Како примарен успех, годинешното издание на „Златна бубамара“ може да си ја ефектуира барем победата на стравот од коронавирусот За дваесет и тригодишното постоење, манифестацијата...

Како да се заштитиме од грип и од вируси кога немаме...

Во време кога сите зборуваат дека болестите и инфекциите доаѓаат преку нечисти раце, никој од надлежните не се грижи за тоа што нема сапун...

Научниците спорат дали воопшто вирусите се живи организми

Вирусите ги напаѓаат клетките и ги претвораат во свои фабрики. Но не постојат само лоши вируси. Најопасни се оние што ги напаѓаат имуните клетки....