Ознака: Вилијам Шекспир

Скопска премиера на „Отело“ во МНТ

По првата премиера која ќе се одржи на 16 ноември на сцената во Босанското народно позориште, Зеница - БиХ, во Македонскиот народен театар на...

Одлично одиграна „Макбет“ на Нела Витошевиќ

Добрата актерска игра, сценографијата и костимографијата ја прават незаборавна првата поставка на Шекспировото дело во МНТ Одлично одиграна претставата „Макбет“, вонвременската трагедија на вонвременскиот Вилијам...

Во мај премиера на „Магбет“

Во Македонскиот народен театар во тек се подготовките на претставата „Магбет“ од Вилијам Шекспир во режија на Нела Витошевиќ. Претставата се поставува според препевот...

Историчар ја расветли мистеријата за „Ромео и Јулија“

Историчарите веруваат дека местото каде што познатиот драмски писател Вилијам Шекспир ја напишал познатата трагедија „Ромео и Јулија“ конечно е пронајдено, пренесува Си-ен-ен. Театарскиот историчар...

Најдобрите шекспировски филмови

Неодамна „Гардијан“ објави подолга листа на најдобрите шекспировски филмови на сите времиња, а во продолжение ќе наброиме само десет од сите наведени наслови. „Ромео +...