Ознака: Википедија

Турција ја укинува забраната за Википедија

Забраната за Википедија на Турција треба да се укине денес по пресудата на Уставниот суд според која блокирањето на енциклопедијата на интернет во Турција...

Русите сакаат да имаат сопствена верзија на Википедија

Рускиот претседател Владимир Путин предложи дека Русија би требало да има сопствена верзија на Википедија. Во тој проект ќе бидат вложени 27 милиони долари...

Основачот на „Википедија“ повика на масовен штрајк на корисниците на социјалните...

Основачот на „Википедија“, Лари Сангер, ги повика корисниците на социјалните мрежи да направат 48-часовна пауза од своите телефони и апликации во обид да се...

И „Википедија“ удри во „кинескиот ѕид“ на Интернет

Кина ја прошири забраната на протокот на информации на страницата „Википедија“, со цел да ја блокира онлајн енциклопедијата на сите достапни јазици, пренесува „Тајм“. Претходната...

Не е одобрена Википедија на црногорски јазик

Википедија на црногорски јазик засега не може да биде одобрена бидејќи јазичкиот комитет на Википедија (LangCom) дал негативно мислење и сметаат дека црногорскиот јазик,...

Секс, лаги и Википедија

Корисници на интернет-енциклопедијата Википедија анонимно воделе кампања за промена на биографијата на две лица вмешани во наводниот руски заговор за инфилтрирање во американската Националната асоцијација за...

Изложба на фотографии од истражувачкиот проект „Викиекспедиции“

Триесет и две најдобри фотографии направени во досегашните истражувања од проектот „Викиекспедиции“ на Википедија на македонски јазик ќе бидат претставени на изложба „Во допир...