Ознака: видеоигри

Зависноста од видеоигри сè позастапена

Светската здравствена организација (СЗО) во мај 2019 година официјално вклучи ново нарушување во Меѓународната класификација на болести и сродни здравствени проблеми: нарушување како последица...

Видеоигри што децата можат сами да ги градат

Некогаш, за да се направи некоја игра, беше потребно таа да поддржува посебна опција за градење или да се научи програмирање. Меѓутоа, многу нешта...

СЗО прeпорачува да се играат видеоигри за време на пандемијата на...

Еден од препорачаните третмани што треба да се практикуваат во текот на времето поминато во изолација, судејќи според препораката на Светската здравствена организација (СЗО),...

Организациите на гејмерите против одлуката на СЗО

Неколку светски гејмерски организации бараат од Светската здравствена организација (СЗО) да ја повлече одлуката дека зависноста од видеоигри може да се класифицира како ментална...

Ова се најдобрите бесплатни игри од 2019 година

Видеоигрите претставуваат визуелен медиум. Развивачите на игри и издавачите обично продаваат игри базирано на тоа како изгледаат. Во текот на последните четири децении индустријата...

Најдобрите филмови инспирирани од игри

Иако филмовите инспирирани од видеоигрите обично не се многу добро прифатени од критичарите и публиката, сепак има и такви што успеаја да си обезбедат...

Видеоигри по кои ќе се памети 2018 година

Новите технологии овозможуваат развивање на индустријата за видеоигри и можност за создавање подобро искуство при играњето видеоигри. Конзоли од новата генерација на кои можат...

Насилните видеоигри ја зголемуваат агресијата кај децата

Случајот со девојчето што беше фрлено од прозорец од нејзините 14-годишни соученци во основното училиште „Ѓоргија Пулевски“ во скопската населба Аеродром одново го актуализира...

Видеоигрите на пат за ОИ

Тоа што со години се најавуваше конечно се оствари, видеоигрите станаа дел од голем спортски настан. Имено, натпреварувањето во видеоигри, односно е-спортот, стана дел...

Британскиот крал на видеоигрите живее како средновековен витез

Трубите се слушаат додека Џејсон Кингсли галопира на неговиот коњ низ зелените предели на Оксфордшир во Велика Британија. Тој е вешт во мечување и...