10.8 C
Skopje
30.3.2020 - 12:59

Ознака: вести

Захарова: Слобода на говор само на хартија

Во изминатите четири години, мисијата на ЕУ во Москва одбива да ни обезбеди список со барања за акредитација на руските новинари кои планираат да...

Вредноста на лажните вести

Политичките лидери на новите демократии често инсистираат дека новинарите мора да бидат ограничени од државата, додека не научат одговорно да си ја вршат работата....

Вистината најдобро ги демантира лажните вести

Откако полицијата ги демантира шпекулациите за околностите на исчезнувањето на неколкумина млади скопјани и нивна наводна поврзаност со трговија со органи, експертите повторно објаснија...

Две димензии на лажните вести – парите и политиката

Како Македонија да се справи со напливот на лажните вести кога се наоѓаме во изборна година, дали е можно оваа појава на каков било...

Новинарството, лажните вести и говорот на омраза

Во далечното минато беше познат изразот „новинарска патка“, кој значеше лажна вест, што беше забранета и осудувана појава. Меѓутоа, при крајот на минатиот и...

АРМ води истрага за војникот креатор на лажните вести

Додека Македонија се стреми кон НАТО и ЕУ, постојано вложува во сајбер-одбраната, а Владата повикува на организиран фронт за борба против лажните вести, деновиве...

Лажните вести и спинови ја инфицираа опозицијата?

Дали политичките спинови, „лажните вести“, контрадикторните ставови меѓу партиското раководство и поранешните функционери ја инфицираа опозицијата и може ли тоа да се одрази на...

Гласини и медиуми

Лажните вести постоеле отсекогаш, односно во минатото тоа биле гласини, чија цел била да се создадат услови за толкување на вистината онака како што...

Дали лажните вести ќе станат наше секојдневие?

Терминот „лажни вести“ стана епитет што американскиот претседател Доналд Трамп го користи за секоја непосакувана приказна. Но исто така станува збор за аналитички термин,...

Трипати проверувај, еднаш поверувај

Сѐ се сведува на учење техники како да се препознаат овие лажни информации, од кои подоцна ќе произлезат и одредени правила како да се...