Ознака: Верници

ФОТОВЕСТ

Група верници присуствуваат на миса во Богородичната црква во Париз, која е прва откако готската катедрала беше зафатена со пожар пред два месеца. Француската...

Бигорскиот манастир со голема посетеност

Древното македонско светилиште, бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител“, низ вековите и денес претставува духовен центар не само на Македонија туку и пошироко, на Балканот....

Верници од Грција на поклонение во македонските светилишта

Ваквата состојба е забележана по потпишувањето на спогодбата од Преспа, откога сѐ почесто се случува грчки верници да доаѓаат во земјава и со организирани...

Во Македонија најмногу се пости

Резултатите од истражувањата покажуваат висок процент на православни верници во Македонија што постат и оваа бројка е поголема отколку онаа што ја покажуваат анкетите...

Доаѓаат верници од целиот регион

Посетата на папата има две димензии, од кои едната е државничка, а втората пасторална, со што папата ја покажува својата грижа и за најмалите...

Време за телесно и за духовно прочистување

Теолозите толкуваат дека велигденскиот пост започнал од две причини и со две цели. Едната е за да се подготват оние што требало да бидат...

Висок процент верници, мал број познавачи на верата

Истражувањата во Македонија покажуваат дека над половина од населението во Македонија, или 52,4 отсто за себе сметаат дека се религиозни, 30,6 отсто дека се...

Традиционално одбележено Богојавление, испратени пораки за здравје и за среќа

Водици беше прославен насекаде низ земјите каде што живеат православни Македонци, првпат годинава и во Данска Православните верници и Македонската православна црква речиси во сите...

Православните верници го празнуваат Богојавление – Водици

Православните христијани денеска го празнуваат празникот Водици или Богојавление - денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во...

Какво е влијанието на религијата во македонското општество

Високи 69 отсто од македонските граѓани поддржуваат во образовниот систем да има предмети во кои се изучува религијата, а само 22 отсто сметаат дека...