7 C
Skopje
22.2.2019 - 22:02

Ознака: Венко Андоновски

Колонизирана култура, конзервирана култура

Нацистичкиот офанзивен тенк денес е заменет со капитал. Тој освојува култури, не територии. А штом се освои култура, освоени се и територијата и националниот...

Редукција на Бога

Денес би бил прогласен за луд секој што би оспорувал дека „богат“ значи „оној што има пари“. Но и овој збор е сериозно оштетен...

Општество „зошто“ и општество „како“

Изгубениот човек не знае зошто прави нешто, ама одлично знае како се прави тоа. Затоа е ПРАЗЕН човек, човек без љубов („зошто“ секогаш подразбира...

Циркус „Глоуб“: Прејадени и прегладнети

Диоген вели: Толку! Нема, не барам веќе. Треба да се поправа. Никој не знае од каде дојде циркусот, ни кој го покани, ама дојде во...

Убиствената комбинација

За жал, токму партиите стануваат денес макроа и менаџери на незнаењето. И самото име (pars, partis = дел) им кажува дека нив ги интересира...

Лага

Диоген вели: Толку! Не барам веќе, нема. Треба да се поправа. Познат е школскиот парадокс од учебниците по логика: ако се знае дека сите...

Се забавував тестирајќи ги можностите на мојот расказ

Венко Андоновски, писател Кога бев млад и кога се барав себеси, сакав да пишувам како Кафка, како Маркес, како Борхес, сè додека не се прашав...

Промовирана „Припитомување на кучката“ на Андоновски

Полека светот од богови преоѓа на полубогови, од полубогови на јунаци, од јунаци преоѓа на луѓе, од луѓе на политичари и бирократи и од...

Промоција на „Припитомување на кучката“ на Венко Андоновски

Утревечер, со почеток во 19 часот, во просториите клуб-ресторанот на МКЦ, ќе се одржи промоција на новата книга на писателот Венко Андоновски, насловена „Припитомување...

Промоција на книгата „Припитомување на кучката“ од Венко Андоновски

Новата книга на Венко Андоновски „Припитомување на кучката“ ќе биде промовирана вечерва во клуб-ресторан „МКЦ“ во 19 часот. „Припотомување на кучката“ е уште едно врвно...