16.1 C
Skopje
13.11.2019 - 17:13

Ознака: Венецијанска комисија

Форхенд на Венецијанската комисија, бекхенд на Владата

Одлагањето на расправата во Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, без разлика која е причината за тоа, но и каква било евентуална...

Ги заборави ли Уставниот суд претставките за Законот за употреба на...

Венецијанската комисија се изјасни многу прецизно и педантно во нацрт-извештајот во врска со Законот за употреба на јазиците. Конечниот извештај се очекува на пленарната...

Се претера со законот за двојазичност

Венецијанска комисија, по стручното разгледување на текстот на Законот за употреба на јазиците, како и теренското согледување на неговата примена, излезе со серија забелешки...

Венецијанската комисија официјално објави дека е побарано мислење за законот за...

Венецијанската комисија со кратка обајава на својата интернет страница, официјално потврди дека е побарано мислење за Законот за употребата на јазиците, јавува дописникот на...

Владата на испит по двојазичност пред Венецијанската комисија

Писмото на Владата со барање мислење од Венецијанската комисија за потребата за носење на Законот за употреба на јазиците поради усогласување со европската регулатива...

Венецијанската комисија со позитивно мислење за измените на Законот за судови

Македонија доби исклучително позитивно мислење од Венецијанската комисија за измените во Законот за судови, кој е во собраниска процедура, соопштуваат од Министерството за правда. Во...

Министерката за правда Дескоска на состанок со Венецијанската комисија

Во Венеција, денеска и утре се одржува 116. Пленарна сесија на Европската комисија за демократија преку правото (Венецијанска комисија), на која учествува и министерка...

Венецијанската Комисија го критикуваше унгарскиот закон „стоп Сорос“

Венецијанската Комисија упати критики кон Унгарија поради нејзиниот „стоп Сорос“ закон, со кој се оданочуваат или казнуваат невладините организации кои им помагаат на мигранти...

ВМРО-ДПМНЕ: Венецијанската комисија да се произнесе за договорот со Грција

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев денеска на прес-конференција го повтори ставот во врска со договорот за спорот со името, кој се...

За Венецијанската комисија легитимно е да се штити државниот јазик

Од АСНОМ 1944 година, државен јазик во Македонија е македонскиот јазик. Тоа е јазикот што треба да биде кохезивен елемент во општеството. Во досегашните...