Ознака: Велики петок

Велики Петок – најтешкиот ден во годината

Велики Петок или Велипеток се празнува со свети литургии и принесување на бескрвна жртва, со читање извадоци од евангелијата од делот кој ја опишува...

По 113 години црквата „Свети Петар и Павле“ во Кичево без...

По 113 години црковниот храм „Свети Петар и Павле“ во Кичево, Велики петок ќе го пречека без верници, а причина е коронавирусот кој зема...

Празни црквите во Битола

Христијанските верници во Битола во најголем број ги послушаа препораките на Министерството за здравство и Владата, за време на велигденските празници да нема масовни...

Православните христијани го одбележуваат Велики петок

Православните христијани денеска го одбележуваат Велики петок, денот на страдањата и смртта на Исус Христос. Според преданијата, Исус починал во шестиот час од денот, кога...

Велики петок неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика, соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 26 април...

Во Преспанската спогодба пресликани и „Велики петок“, „Кипар“, „Осло“, „Дејтон“, Елисејскиот...

Експертите со кои се консултира нашиот весник пронаоѓаат мноштво сличности помеѓу спогодбата од Преспа и други меѓудржавни договори, како на пример Договорот од Велики...

Православните христијани го празнуваат Велики петок

Велики Петок е денот на Христовите страданија, кои започнуваат уште ноќта, во Гетсиманија. Затоа гетсиманските настани ги вбројуваме во Велики Петок. Тие се случувале...