Ознака: вариола вера

Приказна за болеста на општеството

Познатиот режисер Горан Марковиќ за култниот филм „Вариола вера“ Поминаа речиси 50 години (1972) од епидемијата на големи сипаници (вариола вера) во Југославија. Беше тоа...

Коронавирусот ги врати сеќавањата на вариола вера

Последната епидемија на големи сипаници или вариола вера во светот избувна токму на просторот на некогашната Југославија, во март 1972 година. Инфекцијата однела 40...