Ознака: Ванчо Николески

Наградата „Ванчо Николески“ за Зоран Пејковски

Наградата „Ванчо Николески“ за најдобра книга за деца и млади, која ја доделува ДПМ, му е доделена на Зоран Пејковски за пиесата за деца...

Наградата „Ванчо Николески“ за Трајче Кацаров

Писателот Трајче Кацаров е добитник на наградата „Ванчо Николески“, на Друштвото на писателите на Македонија, за краткиот роман за деца „Не паркирај гаража“. Жири-комисиите составени...

Поставено спомен-обележје на куќата на писателот Ванчо Николески

Во селото Црвена Вода, Дебарца, на родната куќа на истакнатиот македонски писател за деца Ванчо Николески (1912-1980) неодамна беше поставено спомен-обележје во негова чест....