Ознака: вакцини

Здравствените предизвици во светот и кај нас

Според показателите на СЗО, здравствените предизвици со кои се соочува светот годинава се главно исти, но секако не се исти одговорите и мерките на...

На социјалните мрежи се шират дезинформации за вакцините

Разни организации бараат од технолошките џинови како Фејсбук да се справат со пропагандата на антивакцинерите, бидејќи голем број родители се изложени на дезинформации за...

Со­о­чу­ва­ње со ан­ти­вак­ци­не­ри­те

До­бри­те ве­сти се де­ка по­стои ви­со­ка јав­на под­др­шка за важ­но­ста на вак­ци­ни­те, пре­поз­на­ва­ње на лич­ни­те при­до­би­вки од вак­ци­ни­те и важ­но­ста ро­ди­те­ли­те да ги вак­ци­ни­ра­ат...

МЗ: Има доволно вакцини, вклучувајќи ја и шествалентната

Министерството за здравство денеска преку соопштение информира дека има доволно количини од сите типови вакцини, вклучувајќи ја и шествалентната Hexaxim. Во соопштението испратено по пишувањата...

На вакцинирање во Грција

Крајно е непотребно носењето на децата на вакцинирање во Грција, бидејќи истите вакцини се и тука и таму. Родителите ризикуваат затоа што ако има...

Едномесечно бебе со Даунов синдром заболено со морбили

Во текот на вчерашниот ден се регистрирани шест пациенти со морбили. На Клиниката за инфективни болести во моментот се хоспитализирани 20 пациенти со ова...

Обвинителството отвори предмет по допрен глас за МРП вакцините

Основното јавно обвинителство Скопје отвори предмет по допрен глас во врска со евентуални неправилности при увозот, дистрибуцијата и употребата на вакцината МРП, во периодот...

Нови три случаи со мали сипаници регистрирани во Скопје

Три нови случаи со мали сипаници (морбили) се регистрирани вчера во Скопје. Станува збор за дете на возраст од една и пол година од...

Филипче: Рокот и квалитетот на вакцините е добар, казна за веледрогеријата...

Oфицијалните претставници на компанијата „Глаксо Смит Клајн“, имаа увид во самата вакцина, пакувањето и рокот. Не уверија дека тоа е нивен производ, дека рокот...

На 635 кутии има погрешно залепени декларации, вакцините се со важечки...

Извршена е внатрешна контрола во сите здравствени домови, при што е утврдено дека во вакциналните пунктови се пронајдени 635 кутии од МРП вакцината, на кои...