Ознака: вакцини

Почнува бесплатната вакцинација против сезонскиот грип

Бесплатната вакцинација против сезонскиот грип почнува од денеска. Од Министерството за здравство вчера информираа дека оваа сезона се набавени вкупно 28 илјади вакцини, кои...

Филипините се соочуваат со појава на полио поради невакцинација на децата

Светската здравствена организација во средата рече дека Филипините се соочуваат со зголемен број заболени од полио ако родителите продолжат да не ги вакцинираат своите...

Во урбаните средини се вакцинирани околу 50 отсто од кучињата

Сопственици да бидат одговорни и да ги вакцинираат своите домашни миленици затоа што трошоците за вакцинација се многу помали од трошоците за лекување на...

Двоумењето за вакцините е враќање кон минатото

Најголемата глобална студија поврзана со ставовите за имунизација укажува на ниската доверба во некои региони, вклучувајќи ја и нашата земја. Добротворната организација за биомедицински...

Недовербата во вакцините не ја спречува имунизацијата

Милиони деца ширум светот годишно умираа поради инфекции како што се малите сипаници. Денес, благодарение на програмите за имунизација, повеќе не се бележат такви...

Европскиот тренд на недоверба во вакцините е присутен и во Македонија

Најновото глобално истражување на ставовите на луѓето кон науката откри голема криза во поглед на довербата во вакцините во Европа. Податоците покажуваат дека 59...

Вакцинирањето, само по себе, не е доволно во борбата против сипаниците?

Вакцинирањето на децата, само по себе, веќе не е доволно кога станува збор за спречување на ширењето на сипаниците, пренесува „Економист“. Пред вакцините да станат...

Само вакцинираните деца ќе може да се запишат во училиште

На денешната седница, Владата донесе заклучок во училиштата да се запишат единствено деца кои се вакцинирани и за тоа имаат соодветен документ, односно потврда....

Aдеми: Една од опциите е невакцинираните деца да се запишат на...

Се разгледува опцијата за запишување на невакцинираните деца на училиште, кои потоа би биле вакцинирани, најави министерот за образование Арбр Адеми. -Една од опциите кои...