Ознака: вакцинација

Германската влада одлучи: Задолжителна вакцинација против мали сипаници од следната година

Вакцинирањето против мали сипаници ќе стане задолжително за децата и вработените во германските детски градинки и училишта од март следната година, одлучи денеска германската...

Вакцинирани над 30 илјади деца до 14 години против мали сипаници

Министерството за здравство соопшти дека вкупниот број вакцинирани деца на возраст до 14 години со МРП-вакцина, од почетокот на епидемијата во целата држава, изнесува...

Европскиот тренд на недоверба во вакцините е присутен и во Македонија

Најновото глобално истражување на ставовите на луѓето кон науката откри голема криза во поглед на довербата во вакцините во Европа. Податоците покажуваат дека 59...

За шест дена регистрирани нови 105 случаи со морбили

Во периодот од 17 мај до денеска, регистрирани се вкупно 105 нови случаи на морбили, од кои 49 во Скопје, информираат од Институтот за...

КЗД: Задолжителната вакцинација не е дискриминација по ниту еден основ

Комисијата за заштита од дискриминација смета дека барањето на потврда дека едно дете е вакцинирано со МРП вакцина, при запишување во градинка и во...

Министерство за здравство: Опфатот на вакцинација мора да е 95 отсто

Вакцинирањето е дел од здравствената култура, но и должност и обврска за сопственото и за колективното здравје. Ефектите на вакцините се докажани со сериозни...

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на...

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес...

Само вакцинираните деца ќе може да се запишат во училиште

На денешната седница, Владата донесе заклучок во училиштата да се запишат единствено деца кои се вакцинирани и за тоа имаат соодветен документ, односно потврда....

Децата кои не се вакцинирани нема да се запишуваат во училиште

Од оваа учебна година нема да можат да се запишат во училиште првачиња за коишто нема да биде доставен картон за вакцинација, рече портпаролот...

Нередовната вакцинација го загрозува глобалниот имунитет

Потребни се две дози на МРП-вакцината за да ги заштити децата од мали сипаници (морбили). Најновиот извештај на УНИЦЕФ констатира дека 2,5 милиони деца...