16.8 C
Skopje
23.9.2021 - 13:26

Ознака: буџет

ЕУ го зголемува буџетот за вселенската програма

Европската унија предложи зголемување на буџетот за вселенската програма од 50 проценти, на 16 милијарди евра. Новиот буџет за период од 2021 до 2027...

Според Тевдовски подобрена е состојбата со јавните финансии

Министерот за финансии Драган Тевдовски по повод една година од формирањето на Владата, тврди дека е подобрена состојбата во јавните финансии во Македонија, а...

Еднакво буџетирање за вистинска родова еднаквост

Околу 18 отсто од своите бруто-домашни производи губат земјите од Западен Балкан поради невклучувањето на жените на пазарот на трудот. Средствата потрошени од буџетите...

Новиот состав на Бундестагот ќе ги чини повеќе Германците

Нoвиот состав на германскиот Парламент е со рекорден број пратеници и ќе ги чини даночните обврзници 60 милиони евра годишно повеќе отколку досега, објави...

Меркел: Не е наш интерес да ја ослабиме сопствената авто индустрија

Не е во интерес на Германија својата авто-индустрија, погодена од скандали, да ја ослабе до таа мерка таа повеќе да не биде во состојба...

Ребаланс на Буџетот кон средина на годината, нема да има корекција...

Премиерот Зоран Заев очекува кон средината на годината да биде направен ребаланс на Буџетот, но, како што изјави, не да има корекција на стапките...

Буџетот на Република Македонија низ бројки

На 2 април во 1992 година е донесен првиот буџет на независна Република Македонија, кој бил предложен од министерот за финансии Методија Тошевски, а...

Конференција по повод првиот Буџет на независна Македонија

Во Собранието на Република Македонија денеска ќе се одржи Првата годишна конференција на Министерството за финансии по повод 2 април, денот кога беше донесен...

Спикерот Џафери сака ефикасна контрола врз државното ќесе

Без ефикасна контрола на парламентот врз буџетот - државното ќесе, не можеме да зборуваме за вистинска парламентарна демократија, односно за контрола врз извршната власт....