7 C
Skopje
17.11.2018 - 16:46

Ознака: буџет

Обезбедени 98 милиони денари во Буџетот за борба против аерозагадувањето

Владата на Република Македонија на вчерашната седница го разгледуваше Предлог-буџетот за наредната година. Во рамки на закажаната 103 седница беше најавено да се дебатира...

Буџетот поголем за 300 милиони евра

Предлог-буџетот за 2019 година, кој ќе тежи 3,7 милијарди евра, предвидува и пари за повисоки плати во администрацијата, здравството, образованието и одбраната, повеќе пари...

Буџетот за 2019 година е проектиран на раст од 3,2 отсто...

Вкупните приходи во државната каса во 2019 година се проектирани на 210,8 милијарди денари, а вкупните расходи на 228,5 милијарди денари, истакна министерот за...

Изгласани дополнувања на Законот за извршување на Буџетот

Собранието денеска усвои Закон за дополнување на Законот за извршување на Буџетот на Република Македонија за 2018 година. Се вршат дополнувања на одредбите од...

Буџет 2019: Повисоки плати за лекарите, наставниците, одбраната…

Пари за повисоки плати во здравството, образованието и одбраната, повеќе пари за реформите во социјалната и детската заштита и пензискиот систем, како и средства...

Собранието го донесе ребалансот на Буџетот за 2018 година

Собранието на Република Македонија по тридневна расправа попладнево со 53 гласа „за“ и 13 против го усвои дополнетиот ребаланс на Буџетот за 2018 година...

Утре продолжува расправата за ребалансот на Буџетот

Државата се уште ги исплаќа парите од фасадите и спомениците што ги градеше ВМРО-ДПМНЕ, ги враќа долговите од изминатите десет години. Точно, мала е...

САД го зголемиле буџетот за разузнавање

Буџетот за разузнавањето на САД се зголемил за 11,6 отсто во 2018 година во споредба со минатата година. Според официјални податоци објавени вчера, САД оваа...

Капиталните расходи секогаш на нишан на буџетскиот ребаланс

Неопходно е Владата и Министерството за финансии да го ревидираат методот на проектирање на капиталните расходи во буџетот, да ја напуштат политиката на свесно...

Буџетот ќе им помогне на општините

Ребалансот на буџетот ќе обезбеди поддршка за 51 процент од пријавените а неплатени обврски на општините. Три милијарди денари се проектирани за училиштата, градинките,...