5.8 C
Skopje
28.1.2022 - 15:53

Ознака: бучава

Уште два локали во Центар добија решенија за преземање мерки за...

Редовните контроли на терен за мерење бучава од гласна музика од угостителски објекти од страна на овластените инспектори за животна средина од Секторот за...

Материјал што ја намалува бучавата на авионите

Авионите прават многу бучава, но еден нов материјал би можел да промени сè. Тим научници развија нов и неверојатно лесен материјал што може да ги...

Со слушалки на уши не подолго од осум часа

ПАНДЕМИЈАТА НАМЕТНА МЕРКИ ЗА ПРЕТПАЗЛИВОСТ И ПРИ КОРИСТЕЊЕ НА ТЕХНОЛОГИЈАТА Оние што користат слушалки подолг временски период мора да ги извадат и да направат одмор,...

Затворен кафе барот „Интермецо“

Познатиот кафер бар „Интермецо“ во Скопје е затворен поради бучава, на која континуирано се жалеле жители на Општина Центар. Согласно Законот за заштита од бучава...

Во Европа 113 милиони луѓе се жртви на бучава

Секој петти Европеец е изложен на бучава, проблем што во наредните години може да стане поголем, како резултат на зголеменото ниво на сообраќај и...

Бучавата – терор од соседството во нашите домови

Од бучава што доаѓа од нашите соседи страдаме и ние, но нема некаква подетална анализа, тврдат од Регулаторната комисија за домување, каде што и...

Бучавата непријател број два за скопјани

По извршените мерења на бучавата од сообраќајот, на неколку локации во Скопје, резултатите се алармантни. Измерени се максимални 111 децибели, двапати повеќе од дозволеното....

Училиште во Холандија принудено да го затвори игралиштето поради поплаки за...

Холандското основно училиште е присилно делумно да го затвори своето игралиште откако жителите кои живеат во близина се пожалија на бучава. На училиштето, кое се...

Презентирани мерки за намалување на бучавата во Скопје и Битола

На Техничкиот факултет во Битола беа презентирани мерки за намалување на бучавата во Скопје и Битола. Техничкиот факултет од Битола и Институтот за комуникациски студии...

Поддршка на кампањата против прекумерната бучава

Целосно ја поддржувам иницијативата на вашиот медиум против прекумерната бучава. Како човек кој живее во центарот на Скопје сум изложен на несносна бучава од...