Ознака: букви

Зошто филмските постери за комедии секогаш имаат огромни црвени букви?

Постои едно правило зад секој филмски постер што некогаш сте го виделе. Помеѓу 2003 и 2013 година, директорот за маркетинг Вилијам Лопер лансираше по...

„Напиши нешто, барем со мали букви, не биди… тоа не личи...

Преспанскиот договор (ПД), склучен меѓу Атина и Скопје во 2018 година, иако замислен како конечно решение на „прашањето за името“, всушност означи целосно изумирање,...

За Ацо, за Алексо и за книжното авионче

Од денеска, ексклузивно во „Колибри“, почнуваме со објавување на серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се дел...

Букви и ноти

Буквите и нотите се слични. Книжевноста и музиката се уметности што се сродни и често се дополнуваат. Композиторите својата инспирација неретко ја црпат од...

Се враќаат буквите од изјавата на Тито на фасадата на Музеј...

На источната фасада од Музејот на Град Скопје претпладнево почна поставувањето на новите букви од познатата реченица што Јосип Броз Тито ја кажал ден...