Ознака: бугарски

„Бугарија ја водат луѓе без историска памет и знаење“

Тврдење на бугарски професор Бугарија ја водат луѓе без историска памет и знаење, тврди за БГНЕС бугарскиот професор Пламен Павлов, во врска со говорот на...

Политичко-психијатриска состојба на бугарскиот концепт на билатерални односи

Промотивната поддршка на еден историски инкриминиран лик како Ванчо Михајлов од страна на политички претставници на земја-членка на ЕУ (Бугарија), и тоа на територија...

Многубројни реакции за бугарските провокации

Настанот во Битола, симболиката и пораките што ги испратија бугарските политичари предизвикаа лавина реакции во домашната јавност. Љубомир Цуцуловски констатира дека проблемот не е во...

Со меѓународното право контра бугарските замки

Бугарски студенти низ Европа, инструирани и поттикнати од бугарските политички кујни, деновиве протестираат за поддршка на правата на наводни измислени Бугари во Македонија. Од...

Умислени либерали и бугарски летоци

Тука ќе посочам на можната причина за причините на изборниот дебакл, илузијата во која живеат добар дел од раководството и симпатизерите на СДСМ, дека...

Еврејската заедница во Македонија смета дека со бришењето на термнинот „бугарски“...

Eврејската верска заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија велат дека не се согласуваат со намерата за бришење на терминот „бугарски“ во...

Копенхашки критериуми наспроти бугарски ултиматуми

Македонија е отидена далеку напред во имплементирање наКопенхашките критериуми, што е и повеќе од доволно за почеток на пристапните преговори со ЕУ. Од друга...

Португалски предлог со бугарски ракопис

И нецелосно разоткриениот португалскиот предлог за надминување на разликите во актуализираниот идентитетски спор меѓу Македонија и Бугарија, чуван како тајна од македонската јавност, ги...

Бугарски камен и врз вратот на ЕУ

Играјќи на картата на консензуалност во одлучувањето, Бугарија ја става и самата Унија пред изборот за приоритет на своите принципи: меѓу оној на консензуално...

Кои се 12-те точки од мистериозниот бугарски анекс

Досега се знаеше за три точки од анексот што кружеа во јавноста, а тоа беа употреба на целото име на државата, откажување од македонското...