Ознака: бугарските

Четири катанци за Македонија од бугарските партиски лидери

Средба на бугарските владејачки коалициски политички партии по прашањето за Македонија Прексиноќа во Софија беше одржана четирипартитна средба на највисоко ниво, од страна на лидерите...

Македонија нема да отстапи пред бугарските уцени

Досега во име на добрососедството и со цел надминување на разликите, главно од македонска страна беа премолчувани екстремно тврдите, шовинистички и апсурдни бугарски позиции...

Собранието (треба да) го има последниот збор за секој меѓународен договор

Собранието има надлежност, механизми и можности да го следи и надгледува процесот на преговарање, но од претходните искуства, како со Преспанскиот договор, договорот за...

Старо-новите релации на македонско- бугарските односи

По најавените средби на високо ниво и на стручни групи Најавените нови односи меѓу Македонија и Бугарија се за поздравување, но не се за бланко-верување....

Македонија да не отстапи пред бугарските уцени

Во очекување на терминот за средба со претседателот на државата, претставниците на македoнското здружение од Бугарија велат дека сакаат да се сретнат со претседателот...

Со историски факти против бугарските измислици

„Нова Македонија“ успеа да го пронајде пишувањето на „Словенски свет“ во Дигиталната библиотека на Словенија (Digitalna knjiznica Slovenije), каде што може да се пронајдат...

Бугарските „мускули“ посилни од европските – Фронтекс?

И додека ЕУ продолжува да ги поддржува неразумната бугарска позиција во однос на македонскиот јазик и флагрантното погазување на европската регулатива од страна на...

Шовинизмот и иредентизмот во бугарските учебници

Истражување на „Нова Македонија“ во соработка со еминентни историчари (3) „Историја и цивилизација за 6. клас“ од авторите Красимира Гагова, Антоан Тонев, Александар Кертин, Јулија...

Шовинизмот и иредентизмот во бугарските учебници

Истражување на „Нова Македонија“ во соработка со еминентни историчари (2) „Историја и цивилизација за 5. клас“ од авторите Валери Колев, Костадин Грозев, Румјана Михнева, Тодор...

Шовинизмот и иредентизмот во бугарските учебници

„Нова Македонија“ во консултација со група историчари ги проучуваше и ги анализираше историските учебници што се користат во наставниот процес во Бугарија. Во текот...