0.8 C
Skopje
21.1.2022 - 13:14

Ознака: бугарската

Историската вистина посилна од бугарската пропаганда

Во политичките обиди за фалсификување на историјата, кои во континуитет ги прави Софија, не се поштедени ниту културата, филмот и уметноста, за што има...

Судир на концептите спринт и маратон

Несомнено, во македонската надворешна политика во моментот постојат два спротивставени концепта за брзината со која треба да се решава наметнатиот проблем со Бугарија. Тие...

Бугарската и грчката јазична верзија на Википедија шират лажни вести за...

Уредувачите на Википедија, без разлика на јазичните верзии, треба да ги почитуваат принципите на неутралност на статијата и веродостојност на изворите. Но Википедија и...

Македонски автори ја напишаа бугарската евровизиска песна

Соседна Бугарија, која по пет години пауза се враќа на „Детскиот евросонг“, на фестивалот во Париз, на 19 декември, ќе ја претставуваат Денислава Димитрова...

И Македонија во спиралата на бугарската конфузија

Интелектуалците од повисок ранг веќе забележуваат за неморалноста, безидејноста и немањето визија кај да се движи не само Бугарија туку и регионот, а со...

Мила им е Унијата, но помила им е правдината

Некои од членките во Европската Унија, разбирајќи го неразумно наметнатиот ултиматум од Бугарија, како една од рамноправните членки на Унијата, ја сфатија и „играта“...

Бугарската хиена

Насловот на нашата денешна колумна, драг читателу, можеби звучи малку сурово, но таков е затоа што е дијагностички. Пар екселанс. А секоjа дијагноза по...

Највлијателни Македонци во бугарската историја

Не знам дали во софиските книжарници или антикварници може да се најде книгата што е објавена пред дваесетина години во Бугарија во која беа...