12.8 C
Skopje
25.7.2021 - 5:54

Ознака: бугари

(Видео) Радев: Да се стави крај на дискриминацијата на Бугарите во...

Бугарскиот претседател Румен Радев отствари средба со Петар Колев и Георги Трендафилов - претставници на македонската политичка партија Граѓанско демократска унија. Во текот на...

Како „трите нули на Софија“ ја претворија бројката на Бугари во...

Одзивот за бугарските избори на гласачките места во Амбасадата на Бугарија во нашата земја, од неколку стотини гласачи, е вообичаен, како и секогаш досега....

Исти, ем различни

Како е можно „исто, ем различно“, како е можно две работи да се истовремено потполно исти, а делумно (или целосно) различни? Прво нешто на...

Адам и Ева биле Бугари?!

СО ХУМОР И САТИРА ПРОТИВ БУГАРСКАТА НЕГАТОРСКА ПОЛИТИКА КОН МАКЕДОНИЈА Според дипломатите, сатирата е механизам што досега се користел многу на меѓународната сцена од страна...

Кај денешните Бугари преовладува турскиот ген

Двајцата влијателни бугарски научници, Ангел Голубов член на Бугарската академија на науките и уметностите (БАН) и Едислева Неш од катедрата за генетитка при Медицинскиот...

Уапсени двајца Бугари, со „бе-ем-ве“ ги скршиле рампите на „Деве Баир“

Во кривопаланечкото село Жидилово на 10 март, околу 3 часот по полноќ, полицајци од граничниот премин „Деве Баир“ ги уапсиле бугарските државјани Г.Г.Х.(51) и...

Дефинитивно, Волтер и Маркес не биле Бугари!

А еве како Маркес гледа на Македонците, на почетокот од романот „Сто години самотија“: „Секоја година во март, едно семејство парталави Цигани ќе поставеше...

На пописот во 1942 година Албанците не им дозволувале на Македонците...

Во директива на Втората призренска лига од септември 1943 година експлицитно се наложува христијанското население да се уништува и протерува од своите огништа, а...

Ноемвриското злосторство во селото Долгаец

Заборавена историја Ноември е сведок на уште еден грозоморен колеж над македонските жители во селото Долгаец, Прилепско. Во зафрлените архиви, „Нова Македонија“ пронајде уште едно...

„Бугарите ни го отфрлаат јазикот и ни ги менуваат нашите свети...

Зошто охриѓани би напишале „Бугарите ни го отфрлаат јазикот“ ако „бугарскиот јазик е јазикот на населението во Македонија“? Каков јазик и какво писмо користеле...