Ознака: Британски музеј

Изгубената слика на Росети изложена во Британскиот музеј

Мрачната слика „Смртта на Бруз Санс Пите“ на прерафаелитскиот гигант Данте Габриел Росети е дел од колекцијата на починатиот историчар на уметност Џон Кристијан....

Британскиот музеј ќе го истражува влијанието на исламскиот свет врз западната...

Големата изложба има цел да ги прикаже ориентализмот во поинаква светлина и неговото наследство денес Една уметничка традиција, која честопати се отфрла како резултат на...

Грција бара ослободување на нејзините статуи од „мрачниот затвор“

Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос побара од Велика Британија да ги „ослободи и врати“ мермерните статуи од Акропол од нивниот „мрачен затвор“. Станува збор за...