2 C
Skopje
21.1.2019 - 11:02

Ознака: Бранко Азески

Тешко се освојуваат нови пазари во регионот

Простор за соработка има во секоја дејност од стопанството, имајќи ги предвид меѓусебната близина, познавањето на пазарите и долгогодишната традиција на соработка изразена преку...

Бизнисмените стравуваат од намалување на конкурентноста

Доколку се реализира прогресивното оданочување, тоа ќе има негативни последици врз целата бизнис-заедница, со тоа што ќе се зголеми сивата економија и ќе се...

Време е да се справиме со предизвиците на модерната реиндустријализација

СТАВ Во наредниот период земјата мора да се насочи кон развојот на реалната економија, да се врати на моделот на индустриско стопанство, со пристап што...

Изградбата на автопатот двојно ќе ја зголеми размената со Косово

Инфраструктурата е основа за развој на една земја. Во наредните три години земјите од Западен Балкан треба да работат на развој на индустријата, зголемување...

Бизнисмените сакаат партнерски однос со државата

За добри услови за стопанисување, како што велат бизнисмените, не се доволни само брза регистрација на фирма или лесен пристап до финансии, туку се...

Парафискалните давачки експоненцијално растат

Во држава што се промовира дека има рамни даноци, неопходно е вкупните давачки кон јавниот сектор да останат само во рамките на тие даноци....

Три столба за брз економски пораст

Зголемувањето на конкурентноста на македонските компании несомнено е главниот предизвик и приоритет на економската политика, при што порастот на конкурентноста на приватниот сектор треба...

Азески: За поголема конкурентност на македонските производи да се инвестира во...

Македонија има сериозна трговска размена од 1,2 милион долари и стоковна размена од 22,1 отсто со Турција, Албанија и со Бугарија, земјите што ги...

Потребно е зајакнување на индустријата за одржлив економски пораст

Мора да се вложува со истражувања и развој за да се искористат потенцијалите на македонското стопанство, порача претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко...

Бизнисмените бараат поефикасна и побрза администрација

Анкетата на Стопанската комора на Македонија направена меѓу компаниите покажува дека 90 отсто од анкетираните бараат намалување на даночните казни, 45 отсто се заложуваат...