28.2 C
Skopje
25.6.2019 - 14:25

Ознака: бпц

МПЦ со БПЦ во Ерусалим по Велигденскиот благодатен оган

Македонски владика, како претставник на Македонската православна црква - Охридска архиепископија првпат ќе патува со бугарска црковна делегација во Ерусалим по Велигденскиот благодатен оган....

Патријарх Неофит: Решавањето на прашањето за името ќе го придвижи и...

Бугарскиот патријарх Неофит очекува решавањето на прашањето за името на Македонија да го придвижи и македонското црковно прашање. – Сѐ уште се работи околу...

Антицрковниот речник ја открива намерата на српските владици

Се изгуби ли божјото слово во црковната реторика? Токму преку писменото обраќање и ваквиот речник, аналитичарите ја откриваат намерата на некои од владиците во СПЦ,...

МПЦ-ОА во челустите на соседните православни цркви

Зошто СПЦ и БПЦ сакаат да ја присвојат Охридската архиепископија како свој корен Писмената комуникација меѓу СПЦ и БПЦ ги потврдува тенденцијата и аспирациите на...

Неофит: Ги сакаме браќата Македонци, со божја помош ќе ѝ помогнеме на...

Бугарскиот патријарх Неофит се надева дека со божја помош ќе биде поддржан процесот на признавање на автокефалноста на Македонската православна црква - Охридска архиепископија,...

БПЦ: Ќе сториме сe што можеме да им помогнеме на браќата...

Подготвени сме да сториме се што можеме и што е во согласност со светите канони на светата Црква за да им помогнеме на нашите...

Ќе ѝ наштети ли на МПЦ поделеноста во Бугарската црква?

Дали разногласието меѓу бугарските владици може негативно да се одрази во комуникацијата меѓу двете цркви и дополнително да го усложни и забави процесот за...

БПЦ не го издржа притисокот од црковни Москва и Белград

Дали откажувањето на БПЦ од чинот на чествувањето на јубилејот - 1.000 години од основањето на древната Охридска архиепископија на 27 и 28 мај...

БПЦ ја одби поканата за заедничко одбележување на илјадагодишнината од Охридската...

Претставници од Бугарската православна црква - Бугарска патријаршија нема да учествуваат на одбележувањето на 1000-годишнината од основањето на Охридската архиепископија, што ќе се одржи...

Патријарх Неофит: БПЦ може да сподели Свето миро со МПЦ

Бугарската православна црква ќе ја разгледа можноста да го сподели своето Свето миро со Македонската православна црква, ако тоа биде побарано, изјави денеска бугарскиот...