Ознака: Босна и Херцеговина

Престижни студии и работни места за децата на политичарите

Граѓаните на Босна и Херцеговина се свесни дека обемната државна служба служи за вработување на децата и членовите на фамилиите на политичарите Политичарите во Босна...

Хрватска ги присвои имотите на поранешни фирми од СФРЈ

Според процените, имотот на српските правни субјекти во Хрватска изнесува околу две милијарди евра Хрватскиот парламент ги усвои измените и дополнувањата на Законот за управување...

Жени-политичари нема или и тие им се лојални на мажите

Политичарките во Босна и Херцеговина се редок исклучок, а во телата на извршната власт само единаесет отсто се припаднички од понежниот пол Со децении на...

Хрватите масовно полнат гориво на босанските пумпи

По најновото поскапување на горивото во Хрватска, жителите на Славонија и на Далмација повторно масовно заминуваат во соседната Босна и Херцеговина да ги наполнат...

За жените нема место на конвертибилните марки

Сараевскиот отворен центар (СОЦ) испратил допис до Централната банка на Босна и Херцеговина во кој се предлага на банкнотите на оваа држава да се...

Меѓу рускиот чекан и турската наковална

Позицијата на Босна и Херцеговина во геополитичка смисла на Балканот во светло на глобалните превирања може да се опише како позиција меѓу рускиот чекан...

БиХ се противи на изградбата на мост до Пељешац

Претседателот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Денис Звиздиќ, лично ќе се обрати до хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ Хрватска да не го...

Секој ентитет го оспорува користењето на јазикот на другиот

Во најновиот извештај на американскиот Стејт департмент за кршењето на човековите права во Босна и Херцеговина се посочува на негирање на геноцидот во Сребреница,...

Законот за обложување не мина, газдите не ги заборавија политичарите

Последниве денови во Македонија се актуелни најавите за менување на законската регулатива за работење на обложувачниците, што дополнително ја бранува јавноста. И додека кај...

На вештачко оплодување чекаат 50.000 двојки

Во парламентот на Федерацијата на Босна и Херцеговина веќе петта година се води борба за усвојување на законот за вештачко оплодување, за што има...