-7.3 C
Skopje
22.1.2020 - 4:34

Ознака: Босна и Херцеговина

Австрија бара воена заштита на границите кон БиХ

Сѐ поголемиот број мигранти што поминуваат низ маршрутата што води низ Босна и Херцеговина и Хрватска ги заостри односите со соседните земји од Европската...

БиХ под (ин)директно влијание на трговската војна

Доколку трговската војна во врска со челикот и со алуминиумот меѓу САД и другите земји од светот продолжи, последиците од неа би можеле да...

Престижни студии и работни места за децата на политичарите

Граѓаните на Босна и Херцеговина се свесни дека обемната државна служба служи за вработување на децата и членовите на фамилиите на политичарите Политичарите во Босна...

Хрватска ги присвои имотите на поранешни фирми од СФРЈ

Според процените, имотот на српските правни субјекти во Хрватска изнесува околу две милијарди евра Хрватскиот парламент ги усвои измените и дополнувањата на Законот за управување...

Жени-политичари нема или и тие им се лојални на мажите

Политичарките во Босна и Херцеговина се редок исклучок, а во телата на извршната власт само единаесет отсто се припаднички од понежниот пол Со децении на...

Хрватите масовно полнат гориво на босанските пумпи

По најновото поскапување на горивото во Хрватска, жителите на Славонија и на Далмација повторно масовно заминуваат во соседната Босна и Херцеговина да ги наполнат...

За жените нема место на конвертибилните марки

Сараевскиот отворен центар (СОЦ) испратил допис до Централната банка на Босна и Херцеговина во кој се предлага на банкнотите на оваа држава да се...

Меѓу рускиот чекан и турската наковална

Позицијата на Босна и Херцеговина во геополитичка смисла на Балканот во светло на глобалните превирања може да се опише како позиција меѓу рускиот чекан...

БиХ се противи на изградбата на мост до Пељешац

Претседателот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Денис Звиздиќ, лично ќе се обрати до хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ Хрватска да не го...

Секој ентитет го оспорува користењето на јазикот на другиот

Во најновиот извештај на американскиот Стејт департмент за кршењето на човековите права во Босна и Херцеговина се посочува на негирање на геноцидот во Сребреница,...