Ознака: Болест

Коронавирус – силниот имунитет е клучен за добра прогноза на болеста!

Додека ја пишувам оваа колумна (25.2.2020), за нешто повеќе од 1 месец, глобално со коронавирус (2019-нКоВ) се заразени 80.227 лица, од кои 2.705 починале...

Настава и во домашни услови

За учениците што, поради поголеми здравствени проблеми или хронични болести, не можат да посетуваат настава подолго од три недели, наставата се организира во домашни...

Како да ја превенираме појавата на хемороиди и да ги ублажиме...

Покрај присутните генетски предиспозиции, најчести фактори што придонесуваат за појава на хемороиди се: физичка неактивност (продолжено седење или стоење), исхрана сиромашна со растителни влакна,...

Коронавирусот е болест на кинеската автократија

Кога кинеските лидери конечно ќе прогласат победа против епидемијата на новиот и смртоносен коронавирус, тие несомнено ќе му ги припишат заслугите на раководството на...

Што знаеме за коронавирусот и дали треба да бидеме загрижени?

Еј-би-си Автор: Тиган Тејлор Епидемијата започна со неколку случаи на пневмонија кај работници на рибен пазар во централна Кина. Сега новиот вирус го крена алармот во...

Насмеана депресија – болест што убива

Во психологијата постои поим наречен високофункционална депресија или попозната како дистимија. Лицето што се бори со дистимија ги има истите симптоми на депресија, но...

Нова ДНК -алатка

Новиот начин на уредување на кодексот на живот би можел да исправи 89 отсто од грешките во ДНК, кои предизвикуваат болест, велат американските научници. Технологијата,...

Забрана за чување свињи во домашни услови

Иницијатива на Агенцијата за храна и ветеринарство и здружението на производители на свињи и свинско месо За елиминирање секаква можност од појава и ширење на...

Отровните честички во воздухот ги разболуваат сите

Сите светски истражувања досега докажаа дека изложеноста на ПМ 2,5 претставува еден од најголемите ризици за човековото здравје, бидејќи честичките навлегуваат во белите дробови,...

Утврдена болеста „трихинелоза“ кај дивите свињи во Македонија

Болеста „трихинелоза“ е утврдена кај дивите свињи на територијата на речиси цела Македонија, соопшти денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ)...