22.8 C
Skopje
12.6.2021 - 22:51

Ознака: Блаже

„Синестезија на зборот“ – ново издание на „Битолскиот книжевен круг“

ВО ЧЕСТ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ   Друштвото на писателите „Битолски книжевен круг“ неодамна ја издаде книгата „Синестезија на зборот“, која е мозаик...

Блаже Маротов ја обработи „Дејгиди луди млади години“

Познатиот македонски музичар и автор Блаже Маротов во циклусот традиционални песни што ги обработува, деновиве ја приклучи и народната „Дејгиди луди млади години“, за...

И „Арт поинт Гумно“ го чествува јубилејот на Блаже Конески

Годинава за учество на колонијата во селото Слоештица се поканети и чешки фотографи Меѓународниот центар за уметност и одржлив развој „Арт поинт Гумно“ од селото...

Поема од Османли за Блаже Конески

Во издание на „ВиГ Зеница“ деновиве излезе од печат поемата „Бдеења Блажеви“, со поднаслов „Пеења до потомците“, од писателот Томислав Османли. Авторот, познат по...

Поштенска марка и златна монета со ликот на Блаже Конески

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година му е посветена на великанот на македонската култура, со што нашата земја и...

Ексклузивно Извадок од романот „Фантомско стапало“ на Блаже Миневски

Според академик Митко Маџунков, „Фантомско стапало“ („Матица македонска“, 2020 г.) е роман што се чита со голема возбуда и естетска радост, врвна проза на...