-2.2 C
Skopje
24.1.2022 - 12:33

Ознака: Блаже Миневски

Македонската католичка лига барала независност на Македонија!

Ексклузивни документи за македонските католици Пишува: Блаже Миневски Во август 1922 година, осум месеци по формирањето, Македонската католичка лига го привлекла вниманието на британскиот дипломатски...

Наредба за конфискација на значките со натписот „Независна Македонија“!

Ексклузивен документ од мај 1943 година: Бидејќи задачата на заедничката бугарско-македонска комисија за историски и образовни прашања не е промена на официјалната историја, туку промена...

„Мрежата на Мамли“ – нов роман од Блаже Миневски

„Матица македонска“ го објави новиот роман на Блаже Миневски, насловен „Мрежата на Мамли“. Во своето најамбициозно дело, познатиот писател ги отсликува судбинските мигови и...

„Мрежата на Мамли“ – нов роман од Блаже Миневски

„Мрежата на Мамли“ е нов роман на Блаже Миневски во издание на „Матица македонска“, која го најавува како негово најамбициозно дело. -Познатиот писател ги отсликува...

Македонија ќе биде растурена по истиот принцип како Југославија!

Според ексклузивни сознанија од истражувањето на Робин де Рајтер Пишува: Блаже Миневски Според Робин де Рајтер, кој ги истражувал влијанието и моќта на тринаесетте семејства што...

Македонците ги знаат своите предци до седмо колено!

Многу семејства ги паметат своите прадедовци до седмо-осмо колено, па до 17 век се знаат речиси сите случувања, и тоа во детали, пишува српскиот...

Документите со „северна“ треба да се третираат како окупациски!

По институционалната окупација на Македонија, со исфрлање на сѐ што е „македонско“ од главните 136 институции поврзани со македонскиот национален идентитет, македонските институции и...

„Нишан“ на Миневски објавен во Варшава

Престижната варшавска издавачка куќа „Анализ“, во едицијата резервирана за врвен европски роман, го објави романот „Нишан“ на Блаже Миневски на полски јазик. Македонскиот бестселер, чие...

Романот „Нишан“ од Блаже Миневски објавен на бугарски

Реномираната софиска издавачка куќа „Изида“, во својата едиција „Европски роман“, поддржана од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија, го објави романот „Нишан“ на Блаже...

Блаже Миневски е автор на наградениот расказ „Потфрлување на топката“

Блаже Миневски, новинар, раскажувач и драматург е автор на расказот  „Потфрлување на топката“  што беше избран за најдобар на конкурсот за наградата „Живко Чинго“ кој традиционално...