Ознака: Блаже Миневски

Избрани дела во пет тома на Блаже Миневски

По повод шеесетгодишнината од раѓањето на познатиот македонски писател Блаже Миневски, „Матица македонска“ од Скопје објави избрани дела во пет тома од неговиот бoгат...

„Фантомско стапало“ на Миневски на руски и на бугарски јазик

Романот „Фантомско стапало“ од Блаже Миневски, објавен минатата година во „Матица македонска“ од Скопје, излегува на руски и на бугарски јазик во Москва и...

Промена на националниот идентитет со одлука на бугарската влада!

Многу оригинални документи како доказ и сведоштва за бугарското „ослободување“ на Македонија Пред осумдесет години, Бугарија се обидувала да ја прикаже окупацијата на Македонија како...

Излегоа Избрани дела во пет тома на Блаже Миневски

Во издание на „Матица македонска“ Во рамките на јубилејот - триесет години од основањето, „Матица македонска“ објавува избрани дела во пет тома од писателот Блаже...

Роман за она што го немаме, а мислиме дека го имаме

Нов роман на Блаже Миневски во „Матица македонска“ Во време во кое мислиме дека целиот свет е наш, а всушност ништо не е наше, луѓето...

Кој е Михаел Ајванхов, водечкиот учител на западнaта езотерија во 20...

Светски познатиот духовен учител од битолското село Српци е можеби единствениот Македонец досега што имал и сѐ уште има толку големо влијание меѓу илјадници...

Детектирани обиди да се измамат Македонците уште по Втората светска војна

Пишува: Блаже Миневски Настојуваат да нѐ убедат дека се најарните Македонци и дека само тие мислат за доброто на Македонија. Од името на тоа свое лажно...

Како се пишувале писма пред 400 години?

МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА НА ПРЕПИСКИТЕ Пишува: Блаже Миневски Во Македонија постојат повеќе зачувани писмовници од 16 до 19 век, кои всушност биле специјални прирачници во кои било...

На пописот во 1942 година Албанците не им дозволувале на Македонците...

Во директива на Втората призренска лига од септември 1943 година експлицитно се наложува христијанското население да се уништува и протерува од своите огништа, а...

Атаки во серија кон македонскиот јазик

Досега македонските книги на бугарски јазик се преведуваа од македонски јазик, а не од „јазик според Уставот на Република Северна Македонија“ Блаже Миневски Во декларацијата што...