-3.2 C
Skopje
1.12.2021 - 2:53

Ознака: Блаже Конески

Пендаровски од Небрегово: Многу е важно да се спротиставиме на културата...

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Небрегово ja посети Спомен-куќата на Блаже Конески и се обрати на завршниот настан на 6. Отворени денови на Институтот...

„Везилка“ и „Тешкото“ одекнаа на Менхетен

По повод 80-годишнината од Денот на востанието на македонскиот народ, 30 години независност на Република Македонија и 100 години од раѓањето на македонскиот поет...

Чествување за Конески во Небрегово

Во спомен куќата во Небрегово денеска се одржа  чествување по повод 100-годишнината од раѓањето на великанот Блаже Конески. Воедно се одбележаа 20 години од...

Документарци и мурал во чест на Конески во Кинотека

По повод 30 години независност на Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески, во Кинотеката на Македонија, на 7 септември, вторник, во...

Се чествуваше денот кога Конески станал прв претседател на Шаховски сојуз...

На денешен ден, 19 август, пред 73 години Блаже Конески е избран за прв претседател на Шаховски сојуз на Македонија. По тој повод, а во...

Изложбата „Вевчани за Блаже Конески“ ја посетија студенти од Будимпешта

„Вевчани за Блаже Конески" е насловена изложбата посветена за познатиот македонски лингвист, книжевен историчар, поет, професор, академик и кодификатор на современиот македонски литературен јазник,...

Блаже Конески засекогаш

Бевме ученици во петто одделение (ах, тоа мое петто, никогаш не излегов од него) кога на еден од часовите по мајчин јазик, учителот В....

Мурали на Блаже Конески и Стале Попов во центарот на Прилеп

Во центарот на Прилеп, тројца прилепски уметници на две различни локации насликаа мурали на Блаже Конески и Стале Попов. Идејното решение и изведбата на...

Грижата за наследството на Блаже Конески е нашиот долг кон великанот

Заменик-министерот за образование и наука Арафат Шабани се обрати на меѓународната научна конференција Македонска книжевна архива: од ракопис до дигитална култура, со која Институтот...

Светол збор

Стихови за великанот На Блаже Конески Учител е светол збор, копнеж зрачи, тајни знае, топла мисла непрегор во нас немир желба сјае. Книгата е негов храм, јас го слушам за да...