Ознака: Билјана Ванковска

Годишнини

Вреди ли да се одбележува првата годишнина од ланскиот неуспешен референдум, распишан на неуставен и противзаконски начин? Нели го бојкотиравме за да покажеме дека...

Крајот на историјата

При спомнувањето на „крајот на историјата“ првата асоцијација (барем кај учените) е на легендарната книга на Френсис Фукујама во која триумфалистички го најави рајот...

Ум и/или срце?

Ако науката ја лишиш од срце, од страст, од емпатија, од желба да разоткриеш што се случува зад сцената, во темнината, дури и со...

БоЈо и ЗоЗо

Неколку блиски пријатели ми рекоа дека конечно сме се разишле во мислењата по битно прашање. Имено, мојот став е поблизок од оние што велат...

Дијагноза

Жалам, ама општествената дијагноза наведува само на еден заклучок: кога јавната сфера е деградирана и сведена на септичка јама, во која постојано се фрлаат...

Да умреш од смеа!

Верувале или не, ама најновиот научен текст (за колатералните штети од Преспанскиот договор), кој ќе го презентирам идниот месец во Полска, планирам наместо со...

Да живее женскиот оргазам!

Да, да, свесна сум дека мнозина, особено пуританците, ќе се шокираат само од насловот. А толку многу епизоди од кошмарната сапунска серија, толку скандали,...

Чинарот

Дали државите умираат е само реторичко и можеби поетизирано прашање. Тие не се природни и/или вечни феномени, наспроти верувањата на мнозина дека се од...

Интелигенцијата на Македонците

По шеговитиот поглед на проблемот, барем на прв поглед, изгледа дека нискиот коефициент на интелигенција мора да е резултат на тоа што истражувачите како...

Паради без гордост

Најавата дека првпат ќе се организира „Скопје прајд“ за миг стана поважна од фамозниот „датум“ и скандалозната „метла“. За мнозина „да се биде Европеец...