21.1 C
Skopje
25.8.2019 - 9:14

Ознака: Билјана Ванковска

Лошото образование креира неспособно општество

КАДЕ Е КОРЕНОТ НА СИТЕ НАШИ ПРОБЛЕМИ И оние малку квалитетни кадри што ќе произлезат од нашиот образовен систем, не можејќи да дојдат до израз...

Кога не го бидува детето…

Кога дрвото е посадено накриво, тешко се оправа, вели народот. Секоја година е сѐ потешко... Ова е особено случај и со образовниот систем, и...

Je Suis Assange!? Некој?

Пред 250 години, мудриот Дејвид Хјум утврди дека „ништо не е поизненадувачки за оние што гледаат на човечките работи со филозофско око, од тоа...

НАТО и јас/ние

Во 1991 година, Македонија беше практично држава без војска, за сега пред портите на НАТО да имаме обратна ситуација: војската нема држава, ами чува...

Родители и деца

Претседателската кампања почнува денеска, на први април, но се чини ѓаволот одамна ја однел шегата. Поточно, од моментот кога јавноста се вознемири од еден...

Сеќавајќи се на НАТО-интервенцијата

Понекогаш мора да се повлече црта и да се остават настрана и прашања што се чинат не само исклучително важни, туку и ургентни, па...

Улогата на карминот во политиката

Празникот 8 Март е зад нас, можев лесно да го прескокнам. Решив прашањето да го држам отворено, бидејќи евидентно борбата ќе биде долга и...

Нашизам: 100 години подоцна

Пред неколку дена еден колега се консултира со мене околу темата на магистерската теза на негова кандидатка. Фрлив поглед и му велам дека тоа...

Ние и терористите

Стравот во кој живеат македонските граѓани е најмалку поврзан со глобалниот тероризам, ами многу повеќе со неспособноста на државата да се справи дури и...

Монструм

Мојата вина е што во лаконски и интелектуален стил се обраќам до неретко крвожедна публика. Признавам, виновна сум за тоа. Виновна сум што, како...