-4.2 C
Skopje
24.1.2022 - 8:48

Ознака: Билјана Ванковска

За некои подобри Македонци од нас

Сега кога националистот во мене се „аутираше“/разоткри (да ми прости ЛГБТ-заедницата), можам да продолжам во ист стил како и во последната колумна. Еве, во...

(Уште една) среќна Нова за олигарсите

Една шега на социјалните мрежи најдобро опишува како ни летна оваа година: јануари, февруари, ковид-19... и оп - Нова година! Од оваа перспектива е...

Тврдината Европа и Лезбос

Би рекле, одличен термин за една згодна колумна по повод 8 Март. Но за мрчатор(к)и како мене, овој ден одамна изгубил секаква смисла -...

Љубов во време на корона

Војната го вади на површината најлошото, но и најдоброто од луѓето - гласи една позната изрека на американски ветеран од Втората светска војна. Она...

Прогласот на 200-те: Шчо (не) направивме?

Деновиве се навршија две години од објавувањето на отвореното писмо до политичките лидери, а во пресрет на она што веќе се насетуваше како „конечно...

Грабежот на поштенската кочија

Eдна изрека вели дека најдобар начин да препознаеш дека наближуваат избори е кога политичарите ја минуваат улицата за да се ракуваат со случајните минувачи....

Политичка некрофилија

Поимот на политичка некрофилија, изведен од менталното растројство (или дури и практика, позната во некои стари цивилизации) поврзано со желба за сексуално задоволување или...

Изгубениот рај

Се разбира, Британија била, е и ќе остане Европа, и сосема е небитно во која „соба“ се наоѓа (подрумот е зафатен со земјите од...

Холокаустот и одрекувањето

Денеска се одбележува Меѓународниот ден на комеморација на жртвите на холокаустот, воведен со резолуција на ОН од 2005 година. Освен оваа 75-годишнина од ослободувањето...

Убавицата Атиџе и ѕверот

Медената земја на Атиџе е земја што почива на вродена добрина, мудрост и убавина, а тој микрокосмос таму некаде, во некоја пустелија, е местото...