7.5 C
Skopje
14.12.2019 - 7:28

Ознака: бизнис

Грците се прашуваат што ќе се случи со брендот „Македонија“

Терминот „Македонија“ се појавува во брендовите на 182 грчки бизниси, додека над четири илјади грчки компании го користат во описот на барем еден производ,...

Македонија на 68. место на листата на Форбс на најдобри земји...

Македонија е рангирана на 68. место на листата на Форбс за водење бизнис, која е составена врз основа на 15 фактори, вклучувајќи имотни права, даноци, технологија,...

Електронски цигари, електрични скутери и видео игри – како до милијарди...

Кога Фејсбук го купи Инстаграм за 1 милијарда американски долари, во јавноста се сметаше дека тие платите огромна сума пари за оваа компанија. Пет...

Судирите меѓу бизнисот и геополитиката

Компаниите најчесто ги чувствуваат геополитичките тензии во областите што се предмет на територијални спорови. Бидејќи овие спорови ги втурнуваат фирмите во сложени надворешнополитички конфликти,...

Идеално за почнување бизнис, но…

Високите позиции на рангирањето „Дуинг бизнис“ на Светска банка или, пак, на листата на „Сајт селекшн“, како и на други релевантни институции упатуваат на...

Османи: Со почетокот на скринингот, се отвора можност за директни странски...

Македонија и Шведска имаат исклучително позитивни и пријателски политички односи, што претставува широк потенцијал за соработка и на двете економии. Ова го истакнал вицепремиерот...

Бизнис – жените бараат гаранциски фонд за финансиска поддршка

И 100.000 евра се доволни за пилот - проект преку кој првично финансиски би се поддржало женското претприемништво во Македонија. Според Здружението на бизнис...

Еликософт 25 години нуди софтверски апликативни решенија

Еликософт е компанија која на македонскиот пазар постои веќе 25 години, создавајќи софтверски апликативни решенија. Станува збор за организација која нуди високо квалитетен производ...

Како администрацијата да стане вистински сервис на бизнисот

Стратегиските насоки, секако, се темелат на идентификација на развојните перспективи и излезни решенија за македонската економија, но една од нив е дефинитивно реформирање на...

Бизнис-заедницата има рецепт за зголемување на економскиот раст

Бизнис-заедницата е практична. Таа на теренот ги чувствува и пречките и предностите што ги овозможува или ги наметнува системот. Преголемата регулираност на односите во...