Ознака: бизнис-заедница

Бесими: Продолжуваме со практиката да ги дискутираме плановите и политиките со...

Планот за забрзан економски раст, кој е еден од стратешките документи што ги подготвува Министерството за финанси и кој е пред усвојување, како и...

Бизнис-заедницата и факултетите во дијалог за приближување на барањата на пазарот...

Министерството за образование и наука го продолжува дијалогот со бизнис-заедницата, а факултетите ќе бидат активно вклучени во процесот на приближување на високото образование на...

Акутниот проблем прераснува во хроничен

Бизнис-заедницата алармира дека им недостига кадар од различни нивоа на образование и од различни професии, а решението за проблемот го гледаат во промена на...

Голем број парафискални давачки го оптоваруваат стопанството

Бизнис-заедницата бара да се елиминира двојно плаќање за иста намена, сумите да бидат разумни и да соодветствуваат со услугата што се добива за возврат,...

Со повеќе пари во образованието до поквалитетни кадри

Од Стопанската комора на Македонија посочуваат дека со сегашното ниво на финансирање на образованието сме далеку под просекот на ОЕЦД и од земјите што...

За Владата шанса, за економските експерти опасност

Некои познавачи на економските состојби во земјава предупредуваат дека ниту Македонија не може да остане настрана од светските текови и дека прашање е кога...

Профункционира заедничкиот граничен премин Табановце – Прешево

Вчера почна функционирањето на заедничкиот граничен премин Табановце - Прешево, каде што сега границата ќе се поминува со едно чекање на заедничката испостава што...

Парите во плик го тенчат минималецот

Истражувањата покажаа дека многумина од вработените што добиваат минимална плата добиваат и дел од платата во плик, што укажува дека кај нив има простор...

Бизнис заедницата со предлози за намалување на аерозагадувањето

Заедничка акција на приватниот и јавниот сектор за побрза замена на старите возила со нови електрични, итно справување со дивите депонии и промовирање на...

Бизнис-заедницата има рецепт за зголемување на економскиот раст

Бизнис-заедницата е практична. Таа на теренот ги чувствува и пречките и предностите што ги овозможува или ги наметнува системот. Преголемата регулираност на односите во...