Ознака: библија

Исус Христос имал браќа и сестри

Христијанството учи за вечната девственост на Марија, односно дека е девица кога го родила Исус и останала девица целиот живот и немала повеќе деца. Ова прозлегува...

Тревопасни кравички

Првото мое „истражувачко новинарство“ се случи едно лето, кога работев како хонорарец на „Нова Македонија“, во скопската рубрика, која тогаш ја водеше Ѓоко Поповски...

Преспанската спогодба не е Библија (ниту Куран)

Легитимно е прашањето кој може и со каков закон да го оспори или забрани правото на поединец, општествена група, партија или слична легална македонска...

Библија стара 1200 години пронајдена во Турција

Библија стара 1200 години била пронајдена во турската покраина Дијабакир за време на акција организирана против криумчари со вредни артефакти, соопштија денеска покраинските власти. Тројцата...

Новиот почеток 2019 (Репресија и депресија)

Нешто загатнавме за симболизмот на Новиот почеток и во нашата мината колумна, драг читателу. Го нагласивме бројот осум во Библијата како отворање на новиот...

Контроверзи, фалсификати и сомнежи ги следат библиските свитоци од Мртвото Море

Музејот на Библијата соопшти дека пет од неговите најценети артефакти - извадоци во колекцијата на свитоците од Мртвото Море, се фалсификати, кои веќе нема...

Извадоци од Библијата откриени во ракопис на Куранот даваат ново светло...

Пасуси од Библијата беа откриени во ракопис на Куранот од осмиот век, што веројатно е единствен забележан случај во кој христијански текст се најде...