19.8 C
Skopje
21.6.2021 - 0:25

Ознака: библиотека

„Последните селани“ најчитана во битолската библиотека

Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ во Битола приреди изложба на најчитаните книги во изминатите години во битолската библиотека. Станува збор за стоте најчитани книги...

Битолската библиотека слави 76 години од основањето

Битолската универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ денеска одбележа 76 години од основањето. Библиотеката е основана на 25 март во 1945 година со решение на...

Одбележан патрониот празник на прилепската библиотека „Борка Талески“

Со полагање на цвеќиња на споменикот во месноста „Чашка“, во чија близина во 1942 година загинаа народните херои Борка Талески и Лазо Филиповски - Лавски,...

Библиотека во Мичиген затворена поради отровни пајаци

Библиотека во студентска населба на Универзитетот во Мичиген, САД, е затворена, но не поради пандемијата на ковид-19, туку поради закана од отровни пајаци. Универзитетските...

Битолската библиотека ги награди најверните читатели

Битолчани и во овие услови на пандемија дел од своето слободно време го искористија дружејќи се со книгите од библиотеката. Иако минатата година неколку...

Кампања на битолската библиотека „Да читаме гласно“

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола активно ќе се вклучи во кампањата „Да читаме на глас“ организирана по повод Европската година на гласно читање,...

Како вашата библиотека да личи на вас?

Идеи за вистински читатели, не за снобови Времињата се менуваат, но постојат вредности што не им одолеваат на трендовите. Новите тенденции можат благо да ги...

Одбележани 75 години постоењето на библиотеката „Борка Талески“ во Прилеп

Со оддавање почит на Марко Цепенков, Блаже Конески, Круме Кепески, Борка Талески, и други литературни дејци, кои што дале влог во македонската писмесност, култура,...

Донација за библиотеката во с. Бабино

Ротари клубот Битола во соработка со компанијата „Хемометал“ сопственост на ротаријанецот Мирко Велковски, на библиотеката „АЛ БИ“ во с.Бабино му подари моторна тревокосачка со...

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ со посебен протокол за работа

Од утре читалниците во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ ќе работат од осум до 19 часот, од понеделник до петок. За работењето на читалниците ќе...