Ознака: „Белене“

Да ги задржиме чистите води на Вардар – да бегаме од...

Потребно е да се задржиме на нашата основна идеја на изградба на Проектот на искористување (задржување) на вардарските води во нaшата држава, кои сѐ...

По макадам или по автопат до национална енергетска сигурност

Дали „Белене“ е инвестиција што ќе ја гарантира македонската енергетска стабилност? Каде е оправданоста и кои се придобивките за Македонија со учеството во изградбата на...

Граѓанските организации велат „не“ за нуклеарна енергија

Неодамнешната изјава на вицепремиерот за економски прашања, г. Кочо Анѓушев, дека нашата држава покажала интерес во инвестиција во бугарската нуклеарна централа „Белене“ предизвика реакции...

Македонската понуда ќе биде под лупа во борбата за инвестирање во...

Процедурата за пријавувањето на инвеститорите нуклерната централа „Белене“ беше јавна и транспарентна, а сега следува детално испитување на заинтересираните инвеститори, односно на нивниот потенцијал...

Кои се стратешките причини за учество во проектот „Белене“?

Изградбата на нуклеарната централа „Белене“ не може да биде извршена без учество на државата, како и без помош и учество од страна на Русија,...

Македонија заинтересирана за нуклеарката „Белене“ заедно со Русија и Кина

Вкупно 13 компании испратиле писма за намери до бугарското Министерство за енергетика за учество во проектот за нуклеарната централа „Белене“, информира бугарската министерка Теменушка...

Руско-кинеските стратегии за проектот „Белене“

Ова ќе ѝ биде трет обид на бугарската влада за рестартирање на нуклеарката во последните 20 години, но остануваат истите прашања околу тоа колку...

Кинезите заинтересирани за инвестирање во „Белене“

Една од опциите е да се повлече мораториумот за изградбата на нуклеарката „Белене“ Министерството за енергетика на Бугарија, во рок од 30 дена, ќе подготви...