9.8 C
Skopje
24.10.2021 - 6:05

Ознака: бдп

Пораст на јавниот и на државниот долг

Јавниот долг на државата на крајот на второто тримесечје изнесувал 5,14 милијарди евра, што е 47,7 отсто од предвидениот бруто-домашен производ (БДП) за годинава,...

Глобалниот долг драстично порасна

По десетгодишното задолжување предизвикано од достапноста на кредити со пониски камати по финансиската криза во 2008 година, долгот на пазарите во развој се зголеми...

Светската титула позитивно ќе се одрази врз економиите на Франција и...

Победата на Франција на Светското првенство ќе обезбеди дополнителни 0,2 проценти зголемување на потрошувачката во земјата во 2018 година. Ова го предвидува светскиот лидер...

Анѓушев: Предвидениот раст на БДП од 3,2 отсто може да се...

Вицепремиерот Кочо Анѓушев и покрај растот од 0,1 отсто во првиот квартал е оптимист дека до крајот на годинава може да се реализира предвидениот...

Можни се негативни ефекти врз јавните финансии

Иако стратегијата го поставува мастришкиот критериум на јавен долг од 60 отсто од БДП како горен лимит на задолжувањето, сепак таквата претпоставка е лабава...

Еднакво буџетирање за вистинска родова еднаквост

Околу 18 отсто од своите бруто-домашни производи губат земјите од Западен Балкан поради невклучувањето на жените на пазарот на трудот. Средствата потрошени од буџетите...

Пад на европските економии во првиот квартал

Бројките на Евростат покажаа дека порастот во првиот квартал во Германија, Холандија и во Британија забави повеќе од што беше прогнозирано во првите три...

Пад на јапонскиот БДП

Најдолгиот период на економска експанзија на Јапонија за речиси три децении заврши во првиот квартал годинава, откако бруто домашниот производ(БДП) падна за 0,2 отсто...