11.6 C
Skopje
21.10.2020 - 20:27

Ознака: бдп

Коронавирусот предизвика пад на БДП кај сите економии

Бројките на БДП во земјите низ светот за првиот квартал од 2020 година полека се придвижуваат, додека влијанието врз економиите во државите што го...

Пад на економијата во Кина

Кинеската економија е во пад во првото тримесечје од 2020 година, првпат во историјата откако земјата почна за ги бележи овие податоци уште во...

Ковид-19 стана фигура ловец во стратегиската партија шах

И покрај декларативните најави од НАТО за помош и поддршка на земјите-членки во справувањето со пандемијата, нема сигнали за релаксирање на обврската за достигнување...

Задолжувањето е неизбежно заради спас на економијата

Иако економските експерти не сакаат да дадат точни проекции, сепак, очекувањата им се дека јавниот долг ќе го надмине прагот од 60 отсто од...

Социјалното дистанцирање е привилегија во некои земји како Индија

По хаосот што се одвива низ цела Индија во последниве денови, за многу милиони луѓе што живеат во најсиромашните области на земјата, социјалното дистанцирање...

Рецесијата мора да биде пресретната со брзи и робусни мерки

Последната седница на Економскиот совет на Владата покажа дека почнува приближувањето на ставовите меѓу јавниот и приватниот сектор, што е добро, но изостанува брза...

Јахтата на Тито продадена за 51.000 евра

Министерството за одбрана на Црна Гора минатата година заработило 1,8 милион евра од продажба на вишокот вооружување и воена опрема, вклучувајќи ја и продажбата...

Дигитализацијата како акцелератор за рапиден економски раст

Извозот на ИКТ-услуги има голем потенцијал и тој може да биде нишка за идниот развој на Македонија, а до негово максимално искористување може да...

Колкав раст на БДП ќе нѐ приближи до животниот стандард на...

Ништо не правиме со 3,4 отсто раст на БДП што го проектира ммф Разликата помеѓу нашиот раст на бруто-домашниот производ по човек и европскиот е...

Нашата енигма наречена БДП (бруто-домашен производ)

Гледајќи го бруто-домашниот производ (БДП), во согласност со паритетот на куповната моќ, Кина е најголемата економија во светот, со бруто-домашен производ поголем од 25.000...