20.3 C
Skopje
21.8.2019 - 10:22

Ознака: банки

Дали банките ќе го олеснат пристапот до пари за компаниите

Од Народната банка појаснуваат дека најголемо олеснување во поглед на условите за кредитирање на корпоративниот сектор се забележува кај каматната стапка Олеснување на кредитните услови...

Компаниите тешко добиваат кредити од банките

Кредитирањето на домаќинствата се зголемува побрзо во однос на корпоративното. Малите и средните претпријатија немаат лесен пристап до свежи пари, иако тие учествуваат во...

Македонските граѓани континуирано се задолжуваат

Досегашниот динамичен пораст на нивото на задолженост на секторот „домаќинства“ не е проследен со позначајна материјализација на кредитниот ризик. Имено, делот од кредитното портфолио...

Секој петти граѓанин на Црна Гора должи приближно десет илјади евра

Вкупниот број корисници на банкарски кредити во Црна Гора на крајот од 2018 година изнесува 125.116, од кои 112.563 се физички лица, при што...

За осум години профитот на банките се зголемил за седум пати

Во 2011 година банките оствариле 19,2 милиони евра профит по оданочување, покажуваат податоците на Народна банка, во 2015 година профитот пораснал на 75,4 милиони...

Банките наплаќаат над 400 „скриени“ услуги

При склучувањето на договорот банкарскиот службеник нема обврска да го информира потенцијалниот клиент која опција му е најповолна Хрватската народна банка изработила упатство кое на...

Банките воведуваат кредитни картици со скенер за отисок од прсти

Холандската компанија за дигитална безбедност „Гемалто“ работи на дебитна картица која ќе овозможи безбедно пазарење по пат на вграден биометриски скенер за отисок од...

ЈО: Банките го известиле СЈО дека Груевски ги празни сметките

Досегашната истрагата не утврдила постоење кривична одговорност на службени лица кои помогнале или учествувале во организирањето и реализацијата на бегството на поранешниот премиер Никола...

Одржана 31. сесија на Клубот на истражувачи

Македонскиот банкарски сектор најголема ефикасност покажува во 2007 година, а најниска во 2011 година, покажува анализата направена во рамки на трудот „Оценување на ефикасноста...

Во Србија има премногу банки

Банкарскиот пазар во Србија во изминатите години значително се смени, а се намалува бројот на малите банки, кои стануваат дел од системот на големите...